Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Miért fogyasszunk gyümölcsöt és friss zöldséget a nap első felében?

Azt már kívülről tudjuk, hogy mennyire fontos minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a nap során, és ne csak a mennyiséget igyekezzünk kipipálni, hanem a változatosságot is. Ezáltal biztosíthatjuk a kiegyensúlyozott táplálkozást, és azt is, hogy a szervezetünk természetes forrásokból vegye fel a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

A legalkalmasabb, ha az édességet gyümölcsökkel helyettesítjük, míg zöldségek terén, válasszunk garnírungként salátákat, vagy legalább olyan ételeket fogyasszunk melyek sok friss, minél minimálisabban elkészített zöldségeket tartalmaznak. Sütés vagy főzés során sok értékes vitamin semmisül meg, igy hatékonyságuk is csökken mihelyt bejutnak a szervezetbe.

Egyesek szerint tévhit, hogy a nap csak egy bizonyos időszakában ajánlott gyümölcsöket vagy zöldségeket fogyasztani, ám néhány egyszerű biológiai magyarázat fényt deríthet a helyzetre.

Reggeli mellé vagy tízóraiként

Nagyon is jól jön bármilyen gyümölcs, hisz természetes cukortartalmuk miatt megnövelik vércukorszintünket és energiát adnak egy teljes éjszakai alvás után. Igy helyettesíthető például egy kakaós csiga, ami eleget tesz éhségérzetünk kielégítésének, ám tápanyag szempontjából igen szegény, egészségtelen fogásnak számit.

Napközben

Gyümölcs vagy egy Cézár saláta sikeresen tekinthető főétkezések közötti falatnak is, hisz magas rosttartalmuk miatt lassítják a gyomor kiürülését, tehát késlelteti az éhségérzetet is. Ez nagyon jó hírnek számíthat azok számára is, akik fogyókúrázni készülnek.

Emellett a nap folyamán van ideje a szervezetnek feldolgozni a cukorszintet és energiát melyek a gyümölcsfogyasztás után megjelennek. Ha este ülnénk le gyümölcssalátát enni nagy valószínűséggel gyomrunk és májunk keményen és sokáig dolgozni fog, hogy lebontsa és bejuttassa a szervezetünkbe a cukrot. 

Ám este, lefekvés előtt, nem igazán van szükségünk erre mert lelassul az anyagcserénk, hacsak nem tervezünk hajnalig tartó buliba menni.