Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Az alma 5 legfontosabb egészségügyi előnye

Az alma nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, érdemes megismerni közülük a legfontosabbakat.

1. Csökkentheti a koleszterinszintet

Az alma pektint tartalmaz, amely egy természetes rostanyag, amely a növényekben található. A European Journal of Nutrition legújabb kutatása szerint a pektinben gazdag egész alma fogyasztása egészséges önkénteseknél koleszterinszint-csökkentő hatású volt, szemben az almalével.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóirat tanulmánya azt is kimutatta, hogy körülbelül 75 g szárított alma (körülbelül két alma) fogyasztása segített csökkenteni a koleszterinszintet  a nőknél menopauza után.

2. Védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen

Az alma rosttartalmának köszönhetően alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez, valamint magas flavonoid tartalmuk hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami mind a testsúlyszabályozás, mind a cukorbetegség megelőzése szempontjából fontos.

3. Megelőzheti az elhízást

Állatkísérletek kimutatták, hogy az almából kivont pektin segíthet a bélmikrobiom (hasznos bélbaktériumok) szabályozásában, ami viszont segíthet az elhízás és más gyulladásos betegségek megelőzésében. Az embereken végzett vizsgálatok szintén ígéretesnek tűnnek, de további kutatásokra van szükség.

4. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

Az alma gazdag polifenolokban, védő növényi vegyületekben, amelyek közül az egyik a kvercetin nevű flavonoid. Az American Journal for Clinical Nutrition kutatása szerint azoknál, akiknek magasabb a kvercetinszintjük (főként az almafogyasztás révén), alacsonyabb volt a kockázata több krónikus betegségnek, köztük a szívbetegségeknek, sőt az asztmának is.

5. Jótékonyan hathat a csontok egészségére

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás feltehetően összefüggésbe hozható a nagyobb csontsűrűséggel és a csontok jobb egészségével. Egy egészséges nőkön végzett vizsgálat eredményei azt sugallták, hogy különösen az alma minimalizálhatja a szervezetből elveszített kalcium mennyiségét, és ezáltal javíthatja a csontok szilárdságát.

Mindenki számára biztonságos az almafogyasztás?

Az alma, valamint az olyan gyümölcsök, mint az őszibarack, az avokádó és az áfonya természetes vegyi anyagokat, úgynevezett szalicilátokat tartalmaznak. Egyesek érzékenyek ezekre a vegyületekre, és allergiás reakciót, többek között bőrkiütést és duzzanatot tapasztalhatnak.

Egyes fogyasztók, akik aggódnak a peszticidek miatt, a biotermesztett almát választhatják.