Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Az alma nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, érdemes megismerni közülük a legfontosabbakat.
Az alma pektint tartalmaz, amely egy természetes rostanyag, amely a növényekben található. A European Journal of Nutrition legújabb kutatása szerint a pektinben gazdag egész alma fogyasztása egészséges önkénteseknél koleszterinszint-csökkentő hatású volt, szemben az almalével.
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóirat tanulmánya azt is kimutatta, hogy körülbelül 75 g szárított alma (körülbelül két alma) fogyasztása segített csökkenteni a koleszterinszintet a nőknél menopauza után.
Az alma rosttartalmának köszönhetően alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez, valamint magas flavonoid tartalmuk hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami mind a testsúlyszabályozás, mind a cukorbetegség megelőzése szempontjából fontos.
Állatkísérletek kimutatták, hogy az almából kivont pektin segíthet a bélmikrobiom (hasznos bélbaktériumok) szabályozásában, ami viszont segíthet az elhízás és más gyulladásos betegségek megelőzésében. Az embereken végzett vizsgálatok szintén ígéretesnek tűnnek, de további kutatásokra van szükség.
Az alma gazdag polifenolokban, védő növényi vegyületekben, amelyek közül az egyik a kvercetin nevű flavonoid. Az American Journal for Clinical Nutrition kutatása szerint azoknál, akiknek magasabb a kvercetinszintjük (főként az almafogyasztás révén), alacsonyabb volt a kockázata több krónikus betegségnek, köztük a szívbetegségeknek, sőt az asztmának is.
A gyümölcs- és zöldségfogyasztás feltehetően összefüggésbe hozható a nagyobb csontsűrűséggel és a csontok jobb egészségével. Egy egészséges nőkön végzett vizsgálat eredményei azt sugallták, hogy különösen az alma minimalizálhatja a szervezetből elveszített kalcium mennyiségét, és ezáltal javíthatja a csontok szilárdságát.
Az alma, valamint az olyan gyümölcsök, mint az őszibarack, az avokádó és az áfonya természetes vegyi anyagokat, úgynevezett szalicilátokat tartalmaznak. Egyesek érzékenyek ezekre a vegyületekre, és allergiás reakciót, többek között bőrkiütést és duzzanatot tapasztalhatnak.
Egyes fogyasztók, akik aggódnak a peszticidek miatt, a biotermesztett almát választhatják.