Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

A legfontosabb gyümölcs alapszínek

A világon rengeteg féle gyümölcs fordul elő, egyeseket úgy ismerünk, mint a saját zsebünket, másokról pedig nem tudjuk eldönteni, hogy eszik-e vagy isszák-e. Ám ne essünk pánikba, a természetben elegendő fajta gyümölcs van, melyek könnyen megkaphatók és fedezik vitamin szükségletünket.

Minden egyes szín egy bizonyos ásványi anyag/adalék forrása, ezeket tudományosan fitokémiai anyagoknak hívják, mint például a karotinoidok, flavonoidok vagy a lutein.

A következőkben megismerkedünk 4 alapszínnel, gyümölcsös szempontból.

Piros

Piros színű gyümölcsök gazdagok karotinoidokban, melyek hasznosak a szív és a szem egészségének megőrzésében, de az emésztésben és a sejtek életében is fontos szerepet vállalnak.

Megtalálható: paradicsomban, görögdinnyében, piros bogyókban (málna, ribizli vagy cseresznye).

Zöld

A biológia órákról ismert klorofill (pigment mely segít a növények fotoszintézishez szükséges fény felvételét) a fő hatóanyag ezen színű gyümölcsökben. Fogyasztása hozzájárul a koleszterolszint csökkentéséhez, de a sejtek, szervek gyógyulásához is.

Megtalálható: avokádóban, zöldalmában vagy citromban, de a fanyarú ízű kiwiben is.

Kék, lila

Annak ellenére, hogy nem annyira gyakori szín a természetben, nagyon is rendelkezésünkre áll, hisz olyan gyümölcsökre is jellemző melyek könnyen termeszthetők hazánkban is. Úgynevezett anthocyaninokat tartalmaznak, szín pigmentek melyek a sötétpirosa/ kékes színért felelősek, kémiai szempontból antioxidáns hatásuk van. Főleg a keringés, a szív, a csontrendszer és a memória egészségét segítik elő.

Megtalálható: lila bogyókban (szeder, kökény), kék szőlőben vagy a szilvában.

Sárga, narancs

Hogy nem mindenkinek áll jól a sárga azt tudjuk, ám gyümölcsök esetében ez nem vitatandó téma, hisz egy nagyon is szükséges hatóanyag őrzői, a betakaroténé, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. Szemnek, bőrnek, a keringésnek és az immunrendszer megfelelő működésének elengedhetetlen hozzávalói.

Megtalálható: citromban, banánban, almában vagy ananászban.