Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

3 ok amiért egészséges a rendszeres kocogás

A futás világában a “kocogás” szónak néha rossz híre van. Olyan szóvá vált, amely valami kevésbé komoly dolgot jelent, mint a “futás”. Ha technikai szempontból akarjuk megközelíteni, a kocogás a futás spektrumának könnyebbik végére esik.

A kocogás alapvetően egy könnyű vagy regenerációs tempójú futás – azok számára, akiket egyáltalán nem érdekel a tempó – egy könnyű, laza futás. Ez nyilvánvalóan mindenkinek más tempót jelent.

De mind ez nem számít. Nevezd ahogy akarod!  És miközben kocogsz, gondolj arra, hogy a lassabb tempó milyen módon segíthet a fizikai, mentális és érzelmi egészségednek, és javíthatja az életed – itt van a kocogás három előnye.

A kocogás segít megőrizni az egészséges testsúlyt

A kardió – függetlenül a tempótól – nagyszerű a kezdeti fogyáshoz (ha ez a célod), mert olyan sok izmot vesz igénybe egyszerre, hogy megnöveli az energiaszükségletedet, és ennek következtében a kalóriaégetésedet is.

A kocogás – függetlenül a tempótól – több kalóriát éget el, mint például a séta. Tehát súlyodtól, tempódtól és tapasztalati szintedtől függően a kocogás segíthet a fogyásban vagy a jelenlegi súlyod megtartásában.

A kocogás erősíti az immunrendszert

Van ez a mítosz, hogy a testmozgás kimerít és hajlamosabbá tesz a megbetegedésre, De kutatások szerint a mérsékelt testmozgás – mint például a kocogás – valójában erősíti a szervezet betegségre adott válaszát.

Több tudományos kutatás azt találta, hogy a rendszeresen sportolók kisebb valószínűséggel betegednek meg bakteriális és vírusos fertőzésekben – ez még eggyel több ok arra, hogy a kocogást válasszuk.

A kocogás fokozza a hangulatot

Egyes napokon egy mérföld is maratoninak tűnhet. De még ha alig nyomod is a tempót, már egy óra mérsékelt intenzitású tevékenység, például gyors gyaloglás (vagy kocogás) is csökkentheti a depresszió esélyét – derült ki a JAMA Psychiatry című szaklapban nemrég megjelent tanulmányból.

Egy másik tanulmány arról számol be, hogy már egy 30 perces kocogás is pozitívan hat a kedély állapotunkra. Továbbá a Medicine and Science in Sports & Exercise című szaklapban közzétett további kutatások szerint a mérsékelt testmozgás szorongás- és stresszoldó hatása az edzés után is megmarad, különösen akkor, ha a tevékenységhez nem kapcsolódnak nagy elvárások.